E-URILE, ADITIVII ALIMENTARI, O CAUZA A MORTALITATII

.
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

Aditivul alimentar (E-UL) este orice substanta care nu este consumata ca aliment în sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (inclusiv modificari organoleptice - gust, miros, culoare) în timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, împachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga.Pe produsele care contin aditivi alimentari nu se trece denumirea completa a aditivului, ci este folosita o forma standardizata, reprezentata de litera E urmata de trei cifre (1xx pentru coloranti, 2xx pentru conservanti, 3xx pentru antioxidanti etc). În Europa, aditivii alimentari (E-uri) sunt împartiti în 25 de categorii dupa cum urmeaza: 1-- edulcorantii - pentru îndulcit; 2-- colorantii - pentru da culoare sau pentru a o schimba (E100-E180); 3-- acidifiantii - dau un gust usor acid; 4-- corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea; 5-- emulgatorii - asigura un amestec omogen între apa si grasimile alimentare (E400-E500); 6-- emulsificatorii - fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen între doua sau mai multe faze nemiscibile; 7-- substantele tampon – regleaza si mentin pH-ului specific alimentului; 8-- antispumantii - pentru reducerea si prevenirea spumei; 9-- conservantii - întârzie sau împiedica alterarea alimentelor (E200-E290); 10-- corectorii de gust si de miros - schimba/îmbunatatesc mirosul si gustul alimentelor; 11-- propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje; 12-- gazele de ambalaj - asemanatoare aerului; 13-- antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul – râncezirea, schimbarea culorii (E300-E337). 14-- agentii de gelificare - permit si ajuta la formarea gelurilor; 15-- sequestrantii - formeaza complexe cu ionii metalici; 16-- stabilizatorii - fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; 17-- substantele de îngrosare – maresc vâscozitatea produselor alimentare; 18-- îndulcitorii - substante (altele decât zaharul) care dau gust dulce alimentelor; 19-- colorantii naturali si coloranti de sinteza; 20-- agentii de afânare - contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica; 21-- antiaglomerantii; 22-- potentatorii de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului; 23-- substantele suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor; 24-- enzimele; 25-- aromatizantii. Cele mai periculoase E-uri (aditivi alimentari) sunt:E123 ... E239 - posibil cancerigeni. E123, E131, E142, E211 sunt incluse în compozitia tuturor bauturilor racoritoare. E102 (tratrazina) - colorant galben pentru bauturi, mustar si gem. Potential alergizant; poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic. E102, E110, E120, E123, E124, E125, E126, E127, E141, E160, E330, E331, E332, E333 - potential alergizanti. E127 (eritrozina) - colorant rosu pentru compoturi si alte alimente. Provoaca mutatii genetice. E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227 - interactioneaza în metabolizarea vitaminei B. E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E460, E461, E462, E463, E464, E465, E466, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477 - irita tubul digestiv. E251 (nitrat de sodiu) - cancerigen. E252 (nitrat de potasiu) - cancerigen. E320, E321, E211 (acidul benzoic si derivatii sai) - cancerigeni. Efect hipercolesteromiant. E 621 (glutamat de sodiu), interzis în Europa Occidentala, se gaseste în supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe. ATENTIE SPORITA SI SANATATE!ScienceLine.ro - mai 2008 Alte articole BOABELE DE CACAO POT RIVALIZA CU PENICILINA SI ANESTEZICELEBeneficiile unui compus din boabe de cacao sunt atit de mari, incit acesta poate rivaliza cu penicilina si anestezicele, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si publicat in revista Chemistry & Industry BIOLUMINISCENTAUnele organisme vii, cum ar fi viermii luminosi si unele specii de pesti, ciuperci si bacterii, emit lumina printr-un fenomen numit bioluminiscenta: lumina e produsa pe baza energiei chimice, rezultata atunci cand substanta numita luciferina se combina cu oxigenul. MAXAM TRIPLE ACTION SI SPEARMINT TRI LEAF TRAVEL PACK DOUA PASTE DE DINTI RETRASE DE PE PIATAAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus retragerea de la comercializare a doua sortimente de pasta de dinti - Maxam Triple Action si Spearmint Tri Leaf Travel Pack - considerate periculoase pentru ca au o concentratie mare de dietilenglicol ADITIVUL E 412, GUMA GUAR, EXTREM DE NOCIVAutoritatile sanitare din Ungaria au avertizat populatia sa nu consume nici un produs alimentar care contine aditivul E 412 cunoscut si ca, guma guar. ELMO A FOST INTERZIS COPIILORSaptamana trecuta, compania Fisher Price, grupul Mattel, a retras de pe piata peste un milion de jucarii produse in fabricile chinezesti din zona Guangdong. In urma testelor, a reiesit ca vopseaua folosita pentru jucariile-personaje precum Elmo, din Sesame Street, Cookie Monster sau Dora continea o cantitate mare de plumb, care putea pune in pericol sanatatea utilizatorilor.

0 comentarii: