Sărutul este o modalitate de a evalua partenerul în vederea reproducerii, declanşând procese chimice şi biologice în creier, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani de la universitatea Rutger din New Jersey, informează AFP.
Potrivit cercetătorilor, sărutul nu numai că relaxează şi creşte ataşamentul faţă de partener, dar poate reprezenta şi o modalitate importantă de a evalua un posibil partener pentru reproducere.
Cercetătorii au analizat saliva şi sângele unor cupluri de studenţi, după ce aceştia s-au sărutat timp de 15 minute. Analiza a arătat importante schimbări ale nivelurilor de oxitocină (hormon care acţionează în formarea cuplurilor) şi cortizol (hormon legat de stres), comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de momentul sărutului.
Potrivit profesorului de antropologie Ellen Fisher, sărutul a evoluat pentru a stimula trei sisteme cerebrale cu roluri cheie în împerecherea şi reproducerea cuplurilor - unul legat de dorinţa sexuală, alimentat de testosteron, al doilea responsabil de pasiune, asociat cu activitatea dopaminei, iar al treilea, asociat cu nivelul de oxitocină, controlează ataşamentul şi permite unui cuplu să rămână împreună destul de mult timp, pentru a creşte copii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu