Oficialii G-20 cer guvernelor reducerea urgentă a costurilor de creditare pentru a contracara criza. Miniştrii de finanţe ai G-20 au hotărât că fiecare stat trebuie să-şi gândească un plan de stimulare a creşterii economice pentru a servi propriilor nevoi.
Investitorii s-au reîntors pe pieţele bursiere în speranţa că planul financiar anunţat de China va opri o eventuală recesiune a economiei globale.
Asta în timp ce miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai statelor membre G-20 s-au întâlnit la Sao Paulo pentru a discuta despre acţiunile care ar putea contracara criza financiară. Indicele Dow Jones a câştigat ieri peste 2%, ca de altfel şi bursele din Europa şi din Asia, relatează AP.
Detaliile vor fi discutate de şefii de stat
Întâlnirea reprezentanţilor G-20 de la sfârşitul săptămânii trecute precede summitul liderilor de stat ai G-20, care va avea loc pe data de 15 noiembrie. În comunicatul oficial, miniştrii de finanţe au afirmat că s-a ajuns la un consens în privinţa celor mai importante principii ale viitoarei reforme a sistemului financiar global şi au cerut guvernelor să reducă urgent costurile de creditare pentru a contracara criza financiară.
Propunerile detaliate vor fi discutate pe 14-15 noiembrie la Washington. Reprezentanţii G-20 - din care fac parte cele mai importante economii ale lumii, printre care, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, SUA, Brazilia, India, China, Rusia, - au cerut guvernelor din întreaga lume să majoreze cheltuielile guvernamentale pentru a stimula economia.
Fiecare stat va fi nevoit să gândească propriul plan de stimulare specific nevoilor sale, a declarat subsecretarul american pentru politică externă al Trezoreriei SUA, David McCormick, citat de AP. „Nu vrem să trecem de la lipsa unor reglementări la măsuri excesive, însă vrem să schimbăm regulile jocului“, a declarat vineri preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, citat de „Bloomberg“.
Fără riscuri iresponsabile
China a anunţat un plan de stimulare care este evaluat la aproape o cincime din produsul intern brut (PIB) pentru a susţine cererea la nivel local în condiţiile în care criza financiară se face resimţită şi asupra economiei sale. Planul se ridică la 586 miliarde de dolari, relatează “Bloomberg”.
Scopul statelor G-20 este luarea unor măsuri care să împiedice “asumarea unor riscuri iresponsabile”, acţiune care de altfel a dus la cea mai mare criză a creditelor de la Marea Depresiune încoace. Până acum, băncile din întreaga lume au pierdut 691 miliarde de dolari în active riscante.
“Necesitatea este mama invenţiei şi chiar este nevoie de noi reglementări”, a afirmat fostul secretar al Trezoreriei SUA, John Snow, citat de “Bloomberg”. Însă există riscul ca lucrurile să meargă prea departe odată cu aprobarea unor reglementări care să înăbuşe inovaţia şi să majoreze costurile.
De exemplu, dacă băncile vor fi nevoite să deţină rezerve mai mari de capital, asta va însemna că vor fi mai puţini bani disponibili împrumuturilor pentru populaţie şi companii, ceea ce ar reduce creşterea economică.
1 comentarii:
Hei, am încercat să vă de e-mail referitoare la acest post, dar nu sunt în măsură să vă ajunge. Vă rugăm să de e-mail-mă atunci când obţine un moment. Multumesc.
Trimiteți un comentariu